×

Wat is clickeren?

05 jan 2020

Ik krijg steeds meer vragen over hoe ik werk en wat de clickercursus inhoudt. Al enkele mensen geven aan dat ze met hun hond al wel naar een hondenschool zijn gegaan maar dat de hond daar niet voldoende voldoening uit haalt. Dat herken ik! Mijn DJ haakte ook af met steeds dezelfde oefeningen die ze prima beheerste maar liever voor zichzelf ging beginnen met niet bepaald het gedrag dat ik voor ogen had! 

Ik heb heel veel baat gehad bij de clickercursus van de Martin Gaus hondenschool, werken met de clicker moedigt de hond aan juist méér te willen doen en mentaal is het ook super want het zet aan tot nadenken, zeker de freestyle oefeningen. De clicker aanleren en ermee leren werken doen we in de clickercursus. Ook al zullen de oefeningen soms (deels) bekend zijn, met de clicker verhoog je de norm (een mooiere zit, een snellere zit, twee x zit voor 1 click enz). Daarom wordt het niet saai en haakt de hond niet af! Na deze cursus kun je eventueel de vervolgcursus doen waarin een meer gefreestyled wordt. 

Mijn DJ kent de clicker nu bijna drie jaar en toch is het nooit saai! Je blijft ook niet steeds clicken voor hetzelfde. Is een oefening bekend, dat click je niet meer of alleen als er heel moeilijke omstandigheden zijn of als je hond zijn of haar mooiste uitvoering ooit doet. De clicker maakt honden nieuwsgierig, vindingrijk, creatief en het clickeren zorgt absoluut voor een betere samenwerking tussen hond en baas en wie wil dat nu niet?!

De clicker valt onder de positieve bekrachtigingsmethoden, dat wil zeggen je stimuleert gewenst gedrag en negeert ongewenst gedrag. De hond gaat zelf op zoek naar wat hij/zij moet doen voor die click. Gaat het even 'mis', gebeurt er niks, geen ruk aan de riem, geen boze woorden. En dat maakt het voor hond en baasje juist heel leuk! 

 

Meer informatie

Voor meer informatie over Wat is clickeren? vul onderstaand formulier in.

Privacycentrum | Copyright by Russel's Dog School