×

Wat heb ik aan de clicker als mijn hond al heel goed luistert?

19 jan 2020

Mijn hond luistert al heel goed; heb ik dan toch iets aan de clicker cursus?
Jazeker! De clicker stimuleert honden na te denken, zeker als je gaat 'freestylen'. Freestyle oefeningen dienen niet altijd een evident doel zoals 'zit' of 'af' maar dagen de hond uit en houden de hond mentaal en fysiek 'tevreden'. Om te freestylen, moet je wél de clicker techniek beheersen en dat leer je in de clicker cursus. Omdat honden heel snel leren, vaak sneller dan mensen ;-) kun je dus al best snel gaan freestylen.

DJ is een prachtig voorbeeld van een hond die heel blij wordt van de clicker. Op de hondenschool waar ik ben begonnen, en we zeker veel geleerd hebben, kwamen we in een fase waarin instructeur of instructrice vaak zei: 'het is niet dat ze het niet kan...'. Dat was ook zo, DJ kende alle oefeningen die ze moest kunnen daar maar ze maakte er haar eigen feestje van. Ik snapte toen niet goed waarom, nu wel. Ze werd niet meer uitgedaagd en dacht als het ware 'als ik hier wéér hetzelfde moet doen, ga ik voor mezelf beginnen'. 
Je zou dan kunnen denken 'ze doet het niet goed, dus we doen het opnieuw'. Daar ging het een beetje mis. DJ deed het steeds minder goed terwijl ik zeker wist dat ze de oefeningen wel beheerste. 

Als ik nu de clicker laat zien en vraag aan haar 'gaan we trainen?' dan springt DJ van de bank. Zelfs rond etenstijd is clickeren belangrijker voor haar dan eten! Waarom? Omdat ze nooit van tevoren weet wat we gaan doen, omdat ze moet nadenken, samenwerken met mij en werken voor een click. Door je norm steeds iets te verhogen, gaat de hond het gewenste gedrag steeds duidelijker laten zien en zo kun je hele leuke oefeningen uitwerken. DJ kan bijvoorbeeld met vier poten balanceren op een autoband, ik kan haar vooruit sturen en dan naar links, rechts of rechtdoor. En zo kun je nog veel meer verzinnen, je bent echt nooit 'klaar' met de clicker. Dat houdt het voor hond en baasje leuk!! 

Nieuwsgierig geworden? Doe mee aan de clicker cursus!   

 

Meer informatie

Voor meer informatie over Wat heb ik aan de clicker als mijn hond al heel goed luistert? vul onderstaand formulier in.

Privacycentrum | Copyright by Russel's Dog School