×

Joggen met je hond, hoe begin je eraan?

19 mrt 2020

Ik ben net terug van een rondje joggen met DJ en onderweg dacht ik: 'nu veel mensen thuis zitten vanwege de Corona crisis, is het wellicht leuk om wat meer informatie te geven over hoe je kunt gaan joggen met je hond'. Ook als je zelf misschien (nog) niet zo veel conditie hebt, kun je eraan beginnen! Ik vind het zalig om samen met mijn hond door de natuur te joggen!

Allereerst is het belangrijk om naar de leeftijd van je hond te kijken. De minimale leeftijd van de hond om bijvoorbeeld aan een dogsurvival mee te doen, is 1 jaar. Vanaf dan kan een hond langere afstanden lopen. Vanaf een maand of acht kun je al rustig met je hond beginnen opbouwen. Een kleine hond is eerder in zijn lichaam volwassen dan een grote hond dus kijk hier ook zeker naar. Met een Jack Russel kun je eerder beginnen dan met een Duitse dog!

Natuurlijk kun je gaan joggen met de gewone leiband van jouw hond maar het is ook fijn om met een canicross tuigje te lopen. Die zijn bijvoorbeeld al voor een paar Euro bij de Action te koop. Je hebt een riem om je middel en daar zit je hond aan vast met een lijn waar wat rek op zit. Zo heb je zelf beide handen vrij maar uiteraard kun je nog steeds de riem even vastpakken als je een weg moet oversteken bijvoorbeeld en je kunt de riem ook losklikken van je middel. Voordeel is dat wanneer je steeds dit tuigje gebruikt als je gaat joggen, de hond ook weet wat zijn 'taak' is als hij of zij dat tuigje ziet. 

Begin niet te ambitieus! Stippel een route uit van bijvoorbeeld twee kilometer en begin wandelend. Je hond kan zijn behoeften al doen en jij en je hond moeten ook even opwarmen. Dan versnel je je pas tot een lichte looppas en leer je hond netjes links of rechts naast je te lopen. Voorkom dat hij ineens voor je langs schiet want dan ga je koppeltje duikelen. Je kunt ervoor kiezen om een commando te gebruiken als je in looppas gaat. Pak een stuk van ongeveer 500 meter en ga dan weer even wandelen en laat de hond snuffelen. Snuffelen is heel belangrijk voor je hond en je moet je hond dit niet ontnemen als je gaat joggen maar de hond moet leren niet steeds te kunnen snuffelen. Ik heb hier het commando 'èèènnnnnnnnn snuffelen' opgezet. Tot dat commando gegeven is, mag er niet gesnuffeld worden. Je wandelt een stukje en ook afhankelijk van je eigen conditie start je na bijvoorbeeld twee minuten weer met joggen. En zo herhaal je dit nog twee keer en het laatste stuk van de route wandel je weer rustig. 

Start met een vaste rondje met vaste snuffelpunten. Zo weten jij en je hond waar je aan toe bent. Gaat dit goed dan plak je een een kilometertje aan vast enz. 

Ik wil er met klem op wijzen ten alle tijden naar je hond te blijven kijken. Als je zélf een sportief doel wilt behalen, ga dan zonder hond lopen! Je doet het samen met je hond en vóór de hond! Ik loop niet mijn beste tijden met mijn hond, dat doe ik op de loopband in de fitness maar ik geniet ervan om samen met mijn hond sportief te zijn. Wat ik wel vaak doe, is op weg naar het einde een sprint inzetten en kijken hoe hard we samen kunnen lopen. Het einde is dus niet je huis want jullie moeten nog wandelen als cooling down! 

Geef je hond geen eten voor het joggen of laat er minimaal twee uur tussen. Dit geldt ook voor jezelf, het loopt écht niet lekker met een volle buik maar vertrek ook niet nuchter. Een banaan van tevoren is perfect. Laat je hond onderweg geen sloten water drinken. Een beetje drinken mag natuurlijk maar lopen met een klotsende buik is voor hond en baas niet fijn. Ik geef DJ na het joggen haar eten en doe hier al wat water bij zodat ze zeker water binnen krijgt na het lopen. Drink zelf ook na het joggen!

Jog niet elke dag met je hond. Het is een en blijft natuurlijk belastender voor je hond dan gewoon wandelen!
Nu zijn de temperaturen heerlijk maar het spreekt voor zich dat je in de zomer natuurlijk heel vroeg of heel laat gaan joggen met je hond.
Heb je vragen over dit onderwerp, mag je me altijd mailen via info@russelsdogschool.be 

 

Meer informatie

Voor meer informatie over Joggen met je hond, hoe begin je eraan? vul onderstaand formulier in.

Privacycentrum | Copyright by Russel's Dog School