×

In een socialisatieles leer je je hond (nog) beter lezen

08 mrt 2021

'Zag je dat jouw hond zich omdraaide en heel fanatiek ging snuffelen toen die hond dichter kwam?'
'Heb je gemerkt dat jouw hond even aan jouw andere zijde ging lopen toen je die hond passeerde?' 

Twee voorbeelden van vragen die gesteld zouden kunnen worden in een socialisatieles. Vaak is het antwoord 'nee'.
Door het gedrag van je hond beter te lezen, kun je je hond beter begrijpen en kun je je hond beter begeleiden in spannende situaties. Want spannende situaties maken we allemaal mee onderweg tijdens onze wandeling. 

We hebben het dan over een spannende situatie IN DE OGEN VAN DE HOND. Want de hond bepaalt wat hij/zij spannend vindt, niet wij... Dus als je niet door hebt dat een hond iets spannend vindt, omdat JIJ misschien vindt dat de hond het niet spannend hoeft te vinden, mis je veel signalen van je hond en komt het soms tot heel vervelende situaties, denk aan uitvallen. 

In een socialisatieles wordt veel verteld over hondengedrag. We creëren een situatie of soms is er al een bepaalde situatie (tijdens de lessen in Arendonk centrum gebeurt er vanalles) en worden de baasjes van de honden gevraagd wat ze hebben gemerkt aan hun hond. Het is niet omdat je hond niet blaft of niet wild is dat hij/zij rustig is! 
'Heb je gemerkt dat je hond stopte met kwispelen?'
'Je hond passeerde de andere hond en schudde zich daarna uit, had je dat gezien?'
'Zie je dat jouw hond aan het hijgen is terwijl het geen 30 graden is en we niet net een sprintje getrokken hebben?' 
'Merkte je dat jouw hond bij jouw incheckte?'

En zo zijn er nog talloze gedragen van honden die niet toevallig zijn.
De cursisten wordt geleerd wél altijd het gedrag in een bepaalde context te plaatsen: als het 30 graden is, is het logisch dat je hond hijgt. Als je hond gezwommen heeft of in de regen gewandeld heeft, is het logisch dat hij/zij zich uitschudt. 

Tot slot nog een situatie waarin ik gisteren zélf terecht kwam. Ik liep met DJ halverwege een straatje en ineens komt er een hond de hoek om die, op zijn zachtst gezegd, geen relaxed gedrag vertoonde toen hij of zij DJ zag. Pijlsnelle analyse van de situatie: smal straatje, geen straatje links of rechts, omdraaien dus en afstand meteen vergroten want ik vind het voor DJ niet fijn als zij zich niet prettig voelt als zo'n hond passeert. Terwijl ik omdraaide zag ik een camionnetje staan. Oplossing: even wachten achter het camionnetje, hond rustig laten passeren en ook wij konden rustig onze weg vervolgen. Twee honden blij en in ieder geval één baasje blij (dat was ik als je het nog niet door had ;-) ).

P.S.: Socialiseren en daarover leren geldt niet alleen als je een pup hebt maar voor iedereen die een hond heeft, jong of oud! 

Ook eens deelnemen aan een socialisatieles? Check de agenda

 

Meer informatie

Voor meer informatie over In een socialisatieles leer je je hond (nog) beter lezen vul onderstaand formulier in.

Privacycentrum | Copyright by Russel's Dog School