×

Eerste praktijkles: eerst gedrag, dan clicken, dan belonen

01 feb 2020

Vandaag kwamen drie honden en drie baasjes voor de eerste clickerles naar Russel's Dog School. Het is ongelooflijk leuk om te zien hoe snel honden de link leggen met click en snoepje. En dan ben je 'vertrokken'.

Het moeilijkste was dat de baasjes hun snoepje pas mochten pakken ná een click. Het blijkt toch heel verleidelijk om de hand al in de 'snoepjeszak' te doen of voor de click al een snoepje te pakken. 'Ja maar dat hebben we zo geleerd, om met snoepjes te belonen...' Precies op dit punt gaat het vaak 'mis'. Oók als je zonder clicker werkt, wil je dat je hond eerst het gewenste gedrag laat zien en daarna pak je pas een snoepje om te belonen. Het is o zo verleidelijk om die hand al naar je zak te laten gaan. Natuurlijk gaat je hond dan iets voor je doen! En natuurlijk luistert je hond als je het snoepje al hebt gepakt! Dus hoe je ook traint, vraag eerst het gedrag en beloon daarna. 

Een uitzondering wordt soms gemaakt indien je bewust gedrag uitlokt met een snoepje. Om bijvoorbeeld een pup te leren zitten, kun je een snoepje van zijn neus omhoog brengen en de pup zit zo ineens op zijn kont. Train je uitloksnoepje zo snel mogelijk weg en een tip: zorg dat je met het uitloksnoepje niet beloont. Dus het uitloksnoepje lokt gedrag uit en een ander snoepje beloont. Train dit echt zo snel mogelijk weg zodat de hond niet louter zijn neus achterna gaat maar ook echt moet nadenken. Een tussenstap is de 'lekker ruikende hand'. Je rolt een aantal snoepjes door je handen en zo heb je een lekker ruikende hand die de hond dan begeleidt naar het gewenste gedrag. Daarna kun je dan met een snoepje belonen, al dan niet met eerst een click. 

 

Meer informatie

Voor meer informatie over Eerste praktijkles: eerst gedrag, dan clicken, dan belonen vul onderstaand formulier in.

Privacycentrum | Copyright by Russel's Dog School