×

Balans en coördinatie-oefeningen zijn heel goed en nuttig voor elke hond!

22 sep 2020

Vandaag heb ik aan een workshop 'balans en coördinatie' deelgenomen op de Martin Gaus Academie. Deze werd gegeven door Sam Turner, etholoog / hondentrainer, gespecialiseerd in onder andere balans en coördinatie. 

Balans en coördinatie-oefeningen zijn heel nuttig om een hond te helpen zijn lichaam beter aan te sturen maar zijn ook enorm belangrijk voor de mentale ontwikkeling van de hond. Het helpt de hond omgaan met uitdagingen en die krijgt de hond in ons leven behoorlijk vaak op een dag. Denk aan een trap lopen, bij de dierenarts op de behandeltafel staan, in de auto springen.

Voor pups zijn dit soort oefeningen heel belangrijk om hun lichaam te leren kennen, voor hun zelfvertrouwen, vertrouwen in hun begeleider en het is een vorm van socialisatie.
Voor pubers zijn balans en coördinatie-oefeningen heel belangrijk voor hun lichaamsbesef want pubers zitten nog in een groeispurt maar ook voor hun angstfase waarin ze de controle over hun lijf verliezen en bijvoorbeeld 'ineens' niet meer in de auto durven. Tevens spelen bij pubers de hormonen die op gang komen een grote rol op wat en hoe ze doen. De oefeningen helpen de concentratie vast te houden (zonder concentratie geen balans) en de oefeningen kunnen voor pubers al een beetje gericht zijn op het toe laten nemen van de spiermassa.
Voor volwassen honden is één van de doelen onderhoud en opbouwen van spiermassa maar ook onderhoud en opbouw conditie en fitness. De oefeningen zijn intensiever voor volwassen honden (mits getraind).
Ook voor senioren zijn balans en coördinatie-oefeningen heel goed: een getrainde hond wordt minder snel oud. Bestaande spiermassa kun je behouden met oefeningen en voorkomt of vertraagt afbraak van spiermassa. 
Ook voor revaliderende honden kunnen deze oefeningen heel nuttig zijn, eventueel in overleg met de behandelend dierenarts. 

Kortom... voor elke hond kan een passend balans en coördinatie programma worden aangeboden.

We hebben ook gewerkt met vier honden die we onder andere moesten beoordelen op gangwerk. Hier kwam mijn kennis uit de paardenwereld goed van pas. Regelmaat, losgelatenheid en balans zijn ook onderdelen die bij paarden heel belangrijk zijn maar dus ook bij honden! Er is dus meer dan je hond alleen een oefening laten doen. Bedenk wat wil je ermee, hoe is de uitvoering en hoe gedraagt de hond zich tijdens de oefening. 

Al bij al een heel toffe, leerzame dag! 

 

Meer informatie

Voor meer informatie over Balans en coördinatie-oefeningen zijn heel goed en nuttig voor elke hond! vul onderstaand formulier in.

Privacycentrum | Copyright by Russel's Dog School